Pasiruošimas gimdymui. Apie kursus, knygas, dulos pasirinkimą laukimosi metu. Gimdykime drąsiai ir su tikėjimu.

Gimdymo kelionė ir pasiruošimas

Taip norisi aprašyti ir įprasminti viską. Tai yra mano pirmosios dalies apie laukimąsi pratęsimas. Nesitikėjau, kad rašysiu apie tai toliau, bet gyvenimas kupinas netikėtumų, kaip ir visa ši istorija.

Tikriausiai šiam įrašui reikėtų net ne vienos dalies, o kelių, bet nenoriu skirstyti straipsnių į kelis, tad viską aprašysiu vienoje dalyje. Norėčiau čia pasidalinti tuo, kas man padėjo pasiruošti tiek pirmam gimdymui, tiek antram. Papasakosiu apie tris kursus kuriuose dalyvavau, kokias knygas turiu savo lentynose ir jas paskaitau, kai prasideda laukimosi etapas, bei kas man padeda atsipalaiduoti ir žvelgti į gimdymą iš pozityvios, kūniškos perspektyvos. Aišku, ir apie dulą, kuri, manau, yra nepamainoma padėjėja gimdymo metu. Spauskite ant nuorodų, kurios bus pabrauktos tekste, jeigu norėsite sužinoti daugiau.

Drąsinu kiekvieną iš mūsų ieškoti savo kelio, pajautos laukiant jūsų didelio šeimos džiaugsmo – leliuko.

Viskuo kuo dalinuosi šiame įraše yra mano pačios paieškos ir atradimai. Žinau, kad kiekviena iš jūsų galėtumėte pridėti dar ir dar, bet jeigu rasi kažką naudingo ir apsilankysi kažkuriame iš šių kursų ar skaitysi kažkurią iš šių rekomenduojamų knygų – jausiuosi kaip galinti padėti pasiruošti dideliam gyvenimo pokyčiui – naujos gyvybės užgimimui. Man tai bus didelis džiaugsmas.

Pasiruošimas gimdymui

Romualdo Šemetos kursai „Gimdymas su šypsena“

Esu labai dėkinga savo vienai draugei kuri man papasakojo apie gydytojo akušerio – ginekologo Romualdo Šemetos ir dvasinės akušerės Kristina Kirijenko kursus „Gimdymas su šypsena“. Pamenu, išgirdusį tokį pavadinimą šyptelėjau. Daug girdima iš aplinkos, kad gimdymas yra labai skausmingas, kankinantis ir t.t., o pavadinimas visai to neatitiko. Nusprendėme vistiek vykti ir pasikliauti draugės rekomendacija.

Nuvykę į Kauną (dabar kursas vyksta online) gavome labai daug informacijos iš Romualdo kas yra sąmoninga tėvystė, gimdymas, kas vyksta jo metu, kaip vyras gali padėti gimdymo metu. Taip pat gavome žinių apie žindymą bei kūdikių dinamines mankštas (kurias dabar darome su savo naujagimiu).

Svarbiausia, daktaras dalinosi savo įžvalgomis apie tai, kad gimdymas gali būti sąmoningas kūdikio pasitikimas su pasitikėjimu ir ramybe bei gėbėjimu priimti gimdymą kuo džiaugsmingiau. Tam reikia nusiteikimo ir laukimo metu pradėti planuoti savo gimdymą mintyse, kurti savo svajonių gimdymą dar jam neprasidėjus. Tai padeda kūnui atsipalaiduoti, kai prasideda tikrasis gimdymas.

„Jeigu jūs bijote gimdymo, gerai įsisąmoninkite, kad negalite laukti gimdymo tokios būsenos, nes jūs iš anksto manote, t.y. programuojate savo smegenis, kad gimdymo metu galite prarasti savitvardą, nežinoti ką daryti, kaip elgtis. Todėl jūs jau matote save apimtą panikos, smegenys „planuoja“ įvairias neigiamas scenas, mintyse matote kaip esate pasimetusi. Jūsų smegenims yra daug kartų lengviau sukelti visus šiuos neigiamus vaizdus ir garsus nei teigiamas mintis.“

Kurso metu yra atliekami įvairūs pratimai bei namų darbai, kurie skatina moterį apgalvoti, koks bus jos vaikelio gimimas. Štai keletas minčių:

„… matau gimdyklą, jos jaukią aplinką, matau gydytoją ir akušerę, kurie pasiruošę man padėti, matau šalia savęs ramų, pasitikinti savimi, pasiruošusį man padėti, mylimą vyrą, matau, kaip jo ranka švelniai paima ir glosto manąją, matau jo padrąsinančią šypseną…” Šalia manęs yra dula. Ji mane drąsina, atsako į visus kylančius klausimus ir leidžia patikėti savo jėgomis.

Ar kas nors gali garantuoti, kad viskas bus taip, kaip jūs aprašysite? Nebūtinai, bet tai, kad jūs pradėsite svajoti apie gimdymą jau yra labai didelis dalykas. Tikiu, tos mintys ir svajonės apie gimdymą mus veikia labai subtiliai. Svarbu, kiek stipriai galime į save tai įsileisti, ir ar tikime, jog gimdymas gali būti kiekvienos unikali kelionė į susitikimą su savo atžala.

Mintyjimas apie tai padeda susidaryti naujoms neuronų jungtims ir kurti vaizdinius, kurie mums yra malonūs ir kuria ne baimės, o džiaugsmingo laukimo, gimdymo nuotaiką. Tai kas vyksta gimdymo metu yra kelias, kurį dirbdami išvien turi nueiti tiek vaikelis, tiek mamytė.  

Taip pat daktaras yra išleidęs knygą „Gimdymas su šypsena“

Meditacine pasaką galima rasti „Gimdymas su šypsena” knygoje

Pirmojoje straipsnio dalyje apie gimdymą minėjau ten rastą terapinę pasaką mamoms. Ji man labai padėjo laukimosi metu. Ją skaitydama ramindavausi jeigu kildavo kažkokių baimių, neigiamų minčių, įsivaizduodavau kaip jaukiai leliukas – švelnus pukuotukas vedamas fėjos keliauja gimdymo takais. Kviečiu perskaityti ir ją.

Tai buvo kursas kuriame lankėmės su vyru, kai laukėmės mūsų pirmosios atžalos. O kai laukemės antros atžalos, žinoma, peržiūrėjome konspektus ir iš Šemetos kurso, bet norėjosi šiek tiek viską prisiminti, ką buvome ten sužinoję.

Mane labai sudomino keletas kūno ir judesio terapeutės, dulos Vilmos Kraelskaitės kursų. Jie buvo daug trumpesni, bet labai įdomūs ir infomatyvūs. Keletas žodžių apie juos.

Kūno ir judesio terapeutės, dulos Vilmos Kraelskaitės kursai

Pirmosios patirtys (laikas įsčiose, gimimas) ir jų įtaka. Somatinis požiūris.

Seminaras vyko nedidukėje, jaukioje studijoje. Per kelias seminaro valandas dar giliau galėjau prisiliesti prie prenatalinės psichologijos sąvokų, įsisąmoninti vaisiaus vystymosi stadijas, formavimasi įsčiose ir ką patiria kūdikis būdamas mamos pilvelyje.

Negimęs mažylis jau pažįsta pasaulį per jusles: mato, girdi, jaučia skonį, įgauna patirties ir netgi mokosi. Kas svarbiausia – jis ypatingai jautrus motinos emocijoms, nors jo jausmai dar būna ne tokie sudėtingi, kaip suaugusio žmogaus.

Atlikome ir keletą patyrimų per kūną. Vienas jų man labai įsiminė: buvome tarsi panirę į savo gimimo akimirkas. Gale patyrimo Vilma šalia mūsų nosyčių padėjo po mažą braškės gabaliuką (metafora į mamos krūtį/pieną) ir mes gale praktikos jį paragavome. Tai buvo tarsi liudijimas koks saldus ir kvapnus yra mamos pienas, kai jį paragauja ką tik gimęs kūdikis.

Seminaras poroms „Vyras gimdyme: kaip geriausiai padėti moteriai“. Renginio nuoroda Vilmos svetainėje.

Taip pat lankėmės su vyru Vilmos seminare apie vyro pagalbą gimdymo metu. Gavome naudingos ir labai praktiškos informacijos. Apie masažus, palaikymo žodžius, kaip padėti tiek emociškai, tiek fiziškai.

Labai patiko Vilmos mintis neprisirišti prie visų patarimų, nes kiekvienas gimdymas yra unikalus ir gal būt tų visų žinių net neprireiks, nes gimdyvė gali ir nenorėti jokios pagalbos iš vyro ir tiesiog būti labiau su savimi, arba, atvirkščiai, dalis informacijos pasinaudos ir bus reikalinga.

Mūsų atvėju mes tikrai daug ką panaudojome. Vyras džiaugėsi suprasdamas kas vyksta kokiu momentu ir kaip geriausiai galėtų padėti. Vyro masažai man ypač padėjo sąremių metu. Susikaupimas, rimtis, gebėjimas adekvačiai reaguoti – gal būt kursai prie to stipriai prisidėjo, nes vyras jautėsi žinąs kokia eiga vyksta gimdymo stadijos ir kuo tuo metu jis galėtų būti naudingas. Ir taip, abu kartus pats nukirpo vaikų virkšteles!

Na, o dabar paskutinės mano mintys prie šio įrašo. Noriu paminėti keletą man labai įstrigusių minčių iš vienos knygos, papasakoti apie dulą ir šiek tiek pasidalinti informacijos apie savo du įvykusius gimdymus.

Luule Viilma knyga „Mokymas išlikti gyvam”

Man šią knygą rekomendavo viena draugė, kai jau laukėmės savo antro sūnaus. Knygoje daug kalbama apie psichosomatiką ir stresus kūne. Joje man labiausiai įsiminė viena pastraipa apie gimdymą. Iš ties, reikia labai daug stiprybės ir sąmoningumo gimdymo metu, kad nukreiptume savo mintis būtent į vaikelį. Jeigu laukimosi metu įprasime su juo bendrauti, kalbėtis mintimis, per gimdymą tai gali mums padėti ir toliau tai daryti ir būti labiau čia ir dabar vienovėje su vaikeliu. Priimti ir įsileisti į save sąremių maudulius, juos išbūti pasitinkant naują gyvybę.

„Ateina metas gimdyti. Motina kenčia savo skausmus, akušerė skuba atlikti savo darbą, gydytojas sprendžią savo problemą – kokių vaistų suleisti. O vaikas galvoja ir prašo: „Prašau mane mylėti, tada galėsiu lengvai ateiti į šį pasaulį. Be meilės esu bejėgis kaip ir jūs, kurie bijote skausmo, skubate, blaškotės.”

Dula gimdyme

Apie sarėmius, norą gimdyti kuo naturaliau ir apie labai labai daug dar ką kalbėjomės su Dula, kai jau laukiausi antro vaikučio. Manau, per pirmą gimdymą man ji būtų irgi labai daug padėjusi, bet tada dar net neturėjau žinių apie Dulas. Reikėjo laiko kol šią mintį prisijaukinčiau. Esu be galo laiminga, kad Aušra buvo kartu kai gimė mūsų sūnus.

Su Aušra iki gimdymo susitikome gal kokius 4 ar 5 kartus. Kalbėjome apie pirmąjį mano gimdymą bei aptarėme kokie yra antrojo gimdymo lūkesčiai. Kokioje ligoninėje norėčiau gimdyti, kaip jaučiuosi, ko laukiu, ko bijau, kas džiugina laukiantis leliuko, o kas ne. Kalbėjomės labai atvirai apie viską. Pajautėme stiprų abipusį ryšį.

Kaip pasirinkti dulą? Aš, manau, geriausia susitikti bent su trim skirtingomis dulomis ir tada pajausite kuri jums tinka labiausiai, su kuria mezgasi natūralus ir šiltas bendravimas.

Dula gimdymo metu man labai padėjo, įvardindavo gimdymo metu vykstančius kūne pojūčius, kas vyksta, padėjo atsipalaiduoti sąrėmių metu, darė masažus ir mane drąsino. Taip pat su ja susitikome ir po gimdymo, nes turėjau klausimų apie žindymą bei mažylio priežiūrą. Daugiau apie dulas ir kuo juos gali būti naudingos gimdymo metu galite rasti šioje nuorodoje.

Mano asmeninė gimdymų patirtis

Abu mano gimdymai man tokie jautrūs ir brangūs. Man labai padėjo visa informacija, kurią gavau per mokymus, knygas, kitų žmonių pasidalinimus, nusiteikimas prieš gimdymą.

Yra sakoma, kad moteris su kiekvienu gimdymu gali jį išgyventi ir įprasminti jį vis sąmoningiau. Tikiu, kad kiekvienas gimdymas yra mūsų ir Dievulio rankose, tad viskas vyksta taip, kaip turi vykti.

Pirmasis gimdymas leido man pamatyti, suvokti kokia tai patirtis. Nebuvo viskas pagal kažkokį tobulą planą, bet taip kaip ir turėjo būti. Per antrąjį aš dar geriau viską įsisąmoninau, vaikelis gimė naturaliai ir greitai.

Jeigu norėtum apie tai pašnekėti išsamiau ir labiau asmeniškai, visada gali su manim pasimatyti ir viską aptarti. Su džiugesiu galėsiu pasidalinti tikslesnėmis detalėmis ir gal būt būti tau kažkuo naudinga.

Kiekvienai linkiu iš jūsų rasti ryšį su savo vaikeliu jam dar net nebūnant jūsų gimdoje.

Jeigu planuojate pastoti – pasikalbėkite su savo vaikučiu jau dabar. Jam bus smagu, kad mezgate ryšį su juo dar jam negimus.

Su meile,

Agnė

Recommended Articles

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *